Kategorier
Munskänkarna Om vin Tyskland Wine tasting

Zero dosage slår dosage

Efter att ha provat igenom närmare 150 mousserande från 45 olika producenter från ett antal olika länder framstår det klart som att det finns två type av kvalitetsmousserande.

  • Viner med dosage
  • Viner utan dosage

Det är en konst att göra en mousserande med zero dosage. Det är å andra sidan remarkabelt hur lätt det är att maskera defekter med dosage. Att socker har den effekten har jag hört talas om, men att det smakmässigt har så stor inverkan. Dosage i Tyskland görs ofta med ausslese eller eiswien. Det får absolut inte vara ädelröta. I Spanien finns det producenter som använder solerateknik för att påverka smaken. Vad de gör i champagne med dosage återstå att utforska, men det finns mycket få bra zero dosage champagner.

De som verkligen stack ut inom Zero Dosage området var tre producenter

  • Raumland Tyskland
  • Recaredo Spanien
  • Bamberger Tyskland
  • Bellavista Italien
  • Ca del Bosco Italien
  • Strauch Tyskland

Raumland är mer eller mindre okänd i Sverige men är en stjärna i Tyskland, faktum är att han slagit alla konkurenter i en blindprovning i Schweiz arrangerad av tidningen Vinum. Raumland grej är att kopiera Champagne i allt. Jag är imponerad av Raumand men lika imponerad av Bamberger som gör en helt fantasktisk frisk Rieling Sekt som inte liknar något annant. Av Zero Dosage sätter jag Raumland högst.

Recaredos Cava particular provade jag i Spanien i fjol, men den måste ha varit korkskadad, för det som presenterades i Frankfurt var riktigt wow. Italienarna från Franciacorta Cá del Bosco och Bellevista besökte jag 2014 och förstod väl då inte riktigt betydelsen av Zero Dosage. Men nu var de  båda riktigt bra.

Så komer vi in på dosage området där Ruinard var självklart en ledare. Helt otrolig höjd, men så har de också vunnit Tom Stevensons sparklingtävling flera år i rad. En annan av Tom Stevensons favoriter är Ferrari från Italien. Riktigt bra viner men det fanns en tydlig doft av dosage, varför de klassas in i dosage kategorin men ändå riktigt bra. En egen favort är Gramona från Spanien som med en skvätt Solera gör underverk på en biodynamisk bas.

Det var en fantastisk provning och gav mig nya perspektiv på mousserande. Champagnedruvor är ett eget kapittel men Riesling är även det ett eget kapitel som finns som både zero dosage och med dosage. Så är det många so skriver om burgunderdruvor, men jag lärde mig att det även inbegriper Gammay och Aligoté som ger helt andra dofter och smaker än övriga burgeunderdruvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *