Munskänkarna

Klicka på loggan så kommer du till hemsidan

Munskänkarna är Sveriges ledande organisation för vinprovning och vinutbildning, med över 26 000 medlemmar. Här möts alla som är vinintresserade och som vill lära sig mer om vin. Munskänkarna arrangerar vinprovningar och håller vinkurser på olika kunskapsnivåer i de lokala sektionerna runt om i landet. Som medlem får man tidningen ”Munskänken” med ”Vinjournalen” med heta vintips. Munskänkarna rekommenderar även vinresor till vinvärldens olika områden. Vi finns på över 170 orter i Sverige och utomlands.

Själva ordet munskänk kommer från tyskans ”Mundschenk”. Motsvarande beteckning finns också på andra språk. ”Cupbearer” är det engelska ordet,”copero” det spanska och ”échanson” det franska.

Beteckningen är gammal och i bibeln refereras det till en munskänk redan i Första Moseboken 40:e kapitlet och sedan i Nehemjas bok i första och andra kapitlet. Att vara munskänk var en förtroendepost med ansvar för dryckerna vid hoven och uppgift att servera kungen.

Munskänkarna har regelbundet provningar men mest värdefullt tycker vi är vinutbildningarna som vidgar kunskapen om viner och hur man kan hitta kvalitetsviner eller att kombinera med mat.

Mer om Munskänkarna