Kategorier
Frankrike Loire

Loire vid havet

Dagen skulle börja med en Loire master Class. Vi fick chansen att prova på de prisade vinerna för alla distrikt, sedan möjlighet att testa de c:a tre hundra kandidaterna till medalj.

Sedan blev det Nantes distriktet för hela slanten. Här är det Muscadet som gäller Markförhållandena är granit, gnejs och gabbro. Dessutom flodavlagringar. Idag finns det hela 10 olika Cru områden. De flesta vinerna hade den typiska Muscadet doften med kraftig syra. Efter att ha provat Muscadet även vertikalt ner till 1976, kan man konstatera att vinerna även är lagringsbara. Det som stack ut mest var några producenter som låtit druvan mogna lite extra och exponerade en helt annan upplevelse.

En riktig höjdare var ett besök på en ostronfarm i havet när tidvattnet var ute. Där låg ostrona i säckar av plastnät. De fick skolas oom fyra gånger innan de vid tre års ålder såldes till ett pris av 40€ för 12st. Äldre exemplar duger bara till grillen. Provsmakning ingick och med lite citron var Muscadet helt perfekt för kombinationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *