Bardolino DOC får tre 3 Cru zoner och stramar åt receptet

Bardolino DOC är den billigare grannen till Vapolicella som nu börjat sticka ut hakan. Området ligger i regionen Veneto vid sydöstra delen av Gardasjön och är känt för att göra unga lätta trevliga viner. Men nu ska de börjar de satsa mer på kvalité och läge. De röda vinerna blir något kraftigare och måste nu lagras. Området Bardolino DOC delas dessutom ner i tre odlingszoner som kallar för Cru.     

Följande ändringar införs. Skördeuttaget sänks för Cru zonerna, druvrecept justeras så att mängden Corvina höjs och lagringstid införs för Bardolino DOC. Ändringen av regelverket gäller retroaktivt från skörden 2020, men påverkar inte sub-zonerna Bardolino Classico och Bardolino DOCG.

De nya Cru zonerna är:

  • La Rocca som omfattar det Gardasjö nära området inklusive Garda, Bardolino, och Peschiera del Garda.
  • Montebaldo, ligger nordost om staden Bardolino och sydsidan av berget Monte Baldo
  • Sommacampagna sydöstra delen i riktning mot Verona.
Bardolino DOCGamla kravenNya kraven
Skördeuttag per ha12 ton10 ton
Corvina35 – 80 % (Corvinone kan ersätta upp till 20%)40 – 95 % (Corvinone kan ersätta upp till 20%)
Rondinella10 – 40 %5 – 40 %
Andra druvor0 – 35 %0 – 20 %
Lagring för classicEj specificeratTill 15 januari året efter skörd
Lagring i subzonerN/ATill 1 september året efter skörd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.